Homocyste´ne

U bevindt zich hier: PatiŰnten informatie ╗ Hoog homocysteine

Een te hoog homocyste´ne gehalte verhoogt de kans op hart- en vaatziekten

Wat is homocyste´ne?

Homocyste´ne is een lichaamseigen stof die bij de stofwisseling van het noodzakelijke aminozuur methionine geproduceerd wordt. Onder normale omstandigheden gesproken wordt het geproduceerde homocyste´ne weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt. Indien deze processen onvolledig verlopen kan homocyste´ne in het bloed blijven circuleren. Hierdoor kan er teveel homocyste´ne in het bloed gaan circuleren en is er sprake van een verhoogd homocyste´ne gehalte (hyperhomocyste´ne). Een verhoogd homocyste´ne gehalte (verhoogd homocyste´ne) kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan vitamine B11 (foliumzuur), al dan niet in combinatie met een gebrek aan vitamine B6 en B12. Met het toenemen van de leeftijd neemt het 'normale' homocyste´ne-gehalte ook toe: met zo'n 5 tot 10% per 10 jaar.

Oorzaken verhoogd homocyste´ne

  • erfelijke afwijkingen die leiden tot fouten bij de stofwisseling rond homocyste´ne;
  • een tekort aan vitamine B11 (foliumzuur) en/of vitamine B6 en B12;
  • ouder worden, iedere 10 jaar neemt het homocyste´ne-gehalte met 5 tot 10% toe;
  • levensstijl, waar onder roken en het drinken van koffie.

Ongeveer 25 tot 30% van de patiŰnten met een aandoening aan hart of bloedvaten, of met een vorm van trombose, heeft verhoogd homocyste´ne en het is duidelijk dat er een verband is tussen verhoogd homocyste´ne en een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het grotere risico op hart- en vaatziekten is ongeveer gelijk als het verhoogde risico door roken of door te hoog cholesterol. Momenteel wordt nog onderzoek gedaan naar homocyste´ne om het verband tussen homocyste´ne en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten definitief aan te tonen. Het zou nog kunnen dat het homocyste´ne verhoogd is doordat er sprake is van een hart- of vaatziekte.

Is verhoogd homocyste´ne te behandelen

Verhoogd homocyste´ne kan effectief behandeld worden met vitaminepreparaten met vitamine B11 (foliumzuur), vitamine B6 en vitamine B12. Het homocyste´ne-gehalte kan hierdoor met ongeveer 30% dalen. Momenteel wordt nog onderzocht of dit daadwerkelijk de kans op hart- en vaatziekten verkleint, maar het is wel al aangetoond dat een verlaging een gunstig effect heeft op bijvoorbeeld afwijkingen aan de vaatwand.

Hoe wordt verhoogd homocyste´ne vastgesteld en wanneer moet ik het laten onderzoeken

Het homocyste´ne-gehalte kan worden vastgesteld via bloedonderzoek. Het is verstandig om dit te laten doen bij een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en bij patiŰnten die reeds lijden aan een hart- of vaatziekte. Uw arts kan u ook adviseren of u wel of geen behandeling nodig hebt bij een verhoogd homocyste´ne-gehalte. -->

U bevindt zich hier: PatiŰnten informatie ╗ Hoog homocysteine
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Voorkomhartaanval.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)