Stoppen met roken

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Roken » Stoppen met roken

Stoppen met roken heeft altijd een gunstig effect op uw gezondheid

Dat roken slecht is voor uw gezondheid, dat weet vrijwel iedereen. Dan zou het toch eenvoudig moeten zijn om te stoppen met roken. Echter, dat blijkt in de praktijk tegen te vallen. Van alle mensen die stoppen met roken, is er maar een klein percentage dat succesvol stopt. De meeste mensen vallen snel of na een tijdje weer terug in hun oude gewoonte. De mensen die uiteindelijk wel stoppen, zijn daar meestal niet in één keer in geslaagd. Roken is namelijk verslavend en om daar dan mee op te houden is gewoon moeilijk. Met name de psychische verslaving is groot. De lichamelijke verslaving is meestal binnen enkele dagen weg.

Stoppen met roken is dus niet makkelijk, maar het is niet onmogelijk. Als u stopt zult u het de eerste paar dagen of weken moeilijk hebben, maar daarna gaan de voordelen zwaarder wegen en worden de nadelen steeds kleiner. Na enkele weken zijn de meeste verslavende effecten weg.

Wat gebeurt er als je stopt met roken?

Als je stopt met roken gebeuren er basaal 2 dingen: 1) de verslaving probeert u ertoe te bewegen om weer te beginnen en 2) uw lichaam begint meteen gezonder te worden! Helaas merkt u in het begin meestal alleen de tijdelijke, negatieve gevolgen op van het stoppen met roken. Echter, als u het een tijdje volhoudt zult u merken dat het traplopen makkelijker gaat, dat uw huid er jonger uit gaat zien en dat het een stuk frisser is zonder die rooklucht om u heen. Ook is het stukken beter voor uw portemonnee.

Roken is een verslaving

Roken is op 2 manieren verslavend: lichamelijk en geestelijk (psychisch).

De lichamelijke verslaving
In sigaretten (en ook sigaren, shag en pijptabak) zit nicotine. Uw lichaam went aan deze hoeveelheid nicotine en op alle lichaamscellen worden een soort kleine ontvangertjes (receptoren) ontwikkeld. Als u stopt met roken, krijgen deze ontvangertjes hun dagelijkse hoeveelheid nicotine niet meer. De ontvangertjes kunnen dan gaan protesteren en verschillende "afkick"-verschijnselen veroorzaken, zoals het trillen van de handen. Deze verschijnselen zijn heel vervelend, maar ze duren meestal maar een paar dagen. Na enkele dagen beginnen de ontvangertjes er namelijk aan te wennen dat ze geen nicotine meer krijgen. Na enkele weken zijn de ontvangertjes helemaal afgekickt en zult u helemaal geen afkick-verschijnselen meer hebben.

De geestelijke verslaving
De geestelijke (psychische) verslaving is de moeilijkste om te overwinnen. Het lichaam is na enkele dagen gewend aan het ontbreken van nicotine, maar uw geest nog niet! Het roken van een sigaret is ook een soort houding: u heeft in de kroeg of op een feestje altijd wat te doen, u drinkt een kop koffie met een gezellig sigaretje daarbij en tijdens het werk kunt u verschillende extra pauzes inlassen door een sigaretje te gaan roken. Zeker gedurende de eerste dagen is het moeilijk om u te beheersen. Dit komt mede doordat de lichamelijke verslaving nog niet weg is. Heeft u de eerste dagen echter overwonnen, dan leer je dat je ook zonder een sigaret gezellig kunt kletsen of de dag kunt doorkomen op uw werk.

Maar hoe stop ik nou?

Er zijn enorm veel boeken en websites over stoppen met roken. En allemaal beweren ze DE oplossing te hebben hoe u kunt stoppen. Misschien hebben al die boeken en websites een beetje gelijk. Verschillende mensen vragen om verschillende oplossingen. Er is echter wel één advies wat voor iedereen geldt: doe het gewoon! Maak die laatste sigaret uit en stop ermee. Dat klinkt als een open deur, maar daar begint het wel mee: de motivatie om ermee te stoppen en het gewoon te proberen.

Als u maar graag genoeg wilt stoppen met roken, dan zal het u ook lukken. Het is dan wel handig om te weten wat er gebeurt met uw lichaam als u stopt met roken. Er zijn ook tips, waar u er een of meer van kunt gebruiken. Tot slot zetten we de voor- en nadelen van het stoppen met roken nog eens voor u op een rij. Ook daar kunt u zelf uitkiezen wat voor u een belangrijke is om te stoppen met roken.

Tips als u stopt met roken

Onderstaande tips zijn geheel vrijblijvend. U kunt er enkele uitkiezen en gebruiken als u graag wilt stoppen met roken. U kunt zelf wellicht nog veel meer bedenken.

 • Vertel uw collega's en vrienden dat u gaat stoppen en vraag of zij dat serieus willen nemen;
 • Mensen die dingen roepen als "dat lukt je toch niet" of "kom op joh, wat kan één sigaretje nou voor kwaad", kunt u het beste even links laten liggen;
 • Vraag een echte vriend of vriendin om u actief te steunen;
 • Als u nog sigaretten heeft, gooi die dan weg;
 • Berg asbakken, aanstekers en ander rooktoebehoren ver weg onder in een kast;
 • Vraag bezoek om niet te roken in uw bijzijn;
 • Trek schone kleren aan waar geen rooklucht in zit;
 • Neem een luchtverfrisser in de auto en rook bij voorkeur enkele weken voordat u gaat stoppen niet in de auto;
 • Zorg voor dropjes of iets te knabbelen, mocht u trek in een sigaret krijgen dan kunt u daarmee voor afleiding zorgen. Meestal gaat de zin in een sigaret na 5 minuten weer over. Let wel op dat je weer niet te dik wordt door het knabbelen van calorie-rijk snoep. Hou het bij voorkeur bij iets van groente zoals radijsjes of stengels bleekselderij;
 • Doe iets met je handen als je in een situatie komt waar je normaliter een sigaret zou opsteken. Steek ze bijvoorbeeld in je zakken of neem een extra glas water;
 • Leg het geld dat u uitspaart door niet te roken iedere dag apart! Stop het in een glazen potje en zie de inhoud iedere dag groeien;
 • Bepaal een stopdatum binnen 1 of 2 weken. U kunt dan vast aan het idee wennen en bijvoorbeeld niet meer binnen roken of in de auto. Zo kunt u een frisse start maken!

Voordelen van stoppen met roken

 • U voelt zich lekkerder en helderder
 • U kunt meer lucht krijgen
 • De rokershoest verdwijnt
 • U houdt meer geld over
 • De kans op hart- en vaatziekten wordt weer kleiner
 • U kunt beter proeven en ruiken
 • U wint er tijd mee; het roken van een sigaret kost u telkens 5 minuten
 • U krijgt er meer zelfrespect door
 • U stinkt niet meer naar rook

Nadelen van het roken

 • U stinkt naar rook
 • U krijgt minder lucht
 • U heeft een grotere kans op hart- en vaatziekten
 • U heeft een grotere kans op longziekten zoals longemfyseem
 • U heeft een grotere kans op botontkalking
 • Bij botbreuken en operaties zal de botgenezing en wondgenezing minder goed en snel verlopen
 • Het kost veel geld

Hulp van de huisarts

De huisarts kan u ook van dienst zijn bij het stoppen met roken. Er zijn medicijnen die de trek in het roken verminderen. Ook weet de huisarts meer over de verschillende methodes en hulpprogramma's om te stoppen met roken. De huisarts kan tevens een steun in de rug zijn. -->

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Roken » Stoppen met roken
(advertenties)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Voorkomhartaanval.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)