Suikerziekte (diabetes)

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Suikerziekte (diabetes)

Suikerziekte is een risicofactor voor hart- en vaatziekten

Mensen met Diabetes Mellitus Type 2 hebben een sterk verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en daarmee een verhoogde kans op vroegtijdige sterfte. Daarnaast kunnen kleine bloedvaten worden beschadigd en dat kan weer leiden tot onder andere oogproblemen, ziekte van de nieren of ziekte van de zenuwen. Dat laatste kan weer een diabetische voet tot gevolg hebben. Naast de insulineresistentie (en diabetes mellitus type 2) is de kans op het krijgen van hoge bloeddruk en afwijkingen in de bloedvetten (kortweg: te hoog cholesterol) verhoogd. De combinatie van deze ziekten geeft een grotere sterftekans dan de ziekten afzonderlijk.

Hoe ontstaat diabetes mellitus type 2

Diabetes Melittus Type 2 wordt ook wel 'ouderdomssuikerziekte' genoemd, omdat het op latere leeftijd kan ontstaan. Een betere benaming zou echter 'overgewichtssuikerziekte' zijn, omdat er een sterke relatie is tusseh overgewicht (obesitas) en het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 (afgekort: diabetes type 2). Naarmate iemand zwaarder is, neemt de kans op het krijgen van diabetes type 2 toe ten opzichte van mensen met een normaal, gezond gewicht. 1 op de 3 mensen met overgewicht ontwikkelt diabetes mellitus type 2.

Door het overgewicht stijgt de hoeveelheid vetten in het bloed (o.a. het cholesterol). De spieren kunnen hierdoor ongevoelig worden voor het hormoon insuline. Insuline wordt in de alvleesklier (pancreas) geproduceerd en reguleert (verlaagt) de bloedsuikerspiegel (het glucose-gehalte). Glucose is o.a. nodig als energiebron voor de spieren. Ongevoeligheid voor insuline wordt 'insulineresistentie' genoemd. De alvleesklier zal hierop reageren en meer insuline gaan aanmaken om het bloedsuikergehalte te reguleren.

Dit kan lange tijd goed gaan, maar bij 1 op de 3 mensen kan de alvleesklier na verloop van tijd niet meer genoeg insuline aanmaken. Doordat er niet meer genoeg insuline aangemaakt wordt, gaat de bloedsuikerspiegel (de hoeveelheid glucose in het bloed) langzaam stijgen. Op een gegeven moment bereikt deze waarde een grens en zal een arts de diagnose 'diabetes mellitus type 2' stellen.

Heeft het nut om af te vallen als je al diabetes type 2 hebt?

Door gewicht te verliezen wordt het lichaam langzaam aan weer gevoeliger voor insuline en dus minder insulineresistent. De diabetes type 2 kan dan ook verdwijnen. Afvallen heeft dus absoluut zin! Een streven naar 5% gewichtsverlies (dat is 5 kilo als u 100 kilo weegt) is daarvoor al voldoende, maar ook als u minder afvalt helpt iedere kilo die u verliest al mee. Het gehalte cholesterol en triglyceriden in het bloed (zie ook de risicofactor cholesterol) wordt overigens nooit meer helemaal normaal. -->

U bevindt zich hier: Patiënten informatie » Suikerziekte (diabetes)
(advertenties)
(advertenties)