Home > Erfelijke aanleg

Hart- en vaatziekten in de familie

De kans op hart- en vaatziekten wordt deels bepaald door erfelijke factoren. Als één of beide ouders een hart- of vaatziekte heeft, dan heeft het kind van deze ouders een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Het kind heeft dan ‘erfelijke aanleg’ voor hart- en vaatziekten. Meestal betreft het erfelijk hoog cholesterol.

Als u ouders, broers of zussen heeft die vóór hun 60ste levensjaar een hart- of vaatziekte kregen, dan heeft u zelf ook een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten. Het is dan extra belangrijk dat u probeert andere risicofactoren te verminderen.

Erfelijk Hoog Cholesterol (EHC)

Erfelijk hoog cholesterol (EHC) is een verzamelnaam voor een aantal erfelijke aandoeningen die de vetstofwisseling verstoren. Een hoog cholesterol kunt u krijgen door een ongezonde leefstijl. Dit geldt niet voor erfelijk hoog cholesterol. Bij deze aandoening werkt de lever niet goed. Hierdoor komt er te veel cholesterol en vetstof in de bloedvaten.

Maar liefst 135.000 mensen in Nederland hebben erfelijk hoog cholesterol, maar 75% van deze mensen weet dat (nog) niet. Van een te hoog cholesterol gehalte voelt en ziet u ook niets. Erfelijk hoog cholesterol is goed te behandelen en een juiste behandeling van erfelijk hoog cholesterol verlaagt de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk.

Erfelijk hoog cholesterol is iets anders dan hoog cholesterol door een ongezonde leefstijl en iedereen kan het hebben: mannen, vrouwen, dik of dun, jong en oud. Als een of beide ouders erfelijk hoog cholesterol heeft, is de kans dat een kind van deze ouders ook erfelijk hoog cholesterol heeft 50%. Dit geldt voor alle kinderen!