Home > Oudere mannen

Oudere mannen hebben meer kans op hart- en vaatziekten

Met het voortschrijden der jaren neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. In feite is de leeftijd net als bij veel andere ziekten voor hart- en vaatziekten de allersterkste risicofactor. Ouder worden is natuurlijk niet tegen te gaan. Bij een toenemende leeftijd wordt het daarom des te belangrijker om andere, wel beïnvloedbare, risicofactoren, te vermijden. Een goed dieet en gezond lichaamsgewicht, voldoende beweging en niet roken spelen hierbij een belangrijke rol.

Het man- of vrouwzijn is ook van invloed op het risico om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Mannen hebben van nature een lager HDL-cholesterolgehalte en zijn mede daardoor minder goed beschermd tegen aderverkalking. Dit lagere HDL-cholesterolgehalte wordt veroorzaakt door het mannelijke geslachtshormoon testosteron en het gebrek aan het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. Vrouwen maken oestrogene hormonen aan. Deze verhogen het HDL-cholesterolgehalte van het bloed en zorgen ervoor dat het risico op hart- en vaatziekten bij vrouwen onder de 50 jaar lager ligt dan bij mannen in dezelfde leeftijdsgroep.

Na de overgang (menopauze) stopt de vorming van oestrogene hormonen grotendeels, waardoor onder meer het HDL-cholesterolgehalte daalt en het risico voor hart- en vaatziekten stijgt. Daarom halen vrouwen na de menopauze hun achterstand in risico op hart- en vaatziekten op mannen in. De zogenoemde hormoonsuppletie na de overgang voorkomt dit. Het geslacht is uiteraard ook een niet-vermijdbare risicofactor.