Home > Overgewicht

Overgewicht is slecht voor hart- en bloedvaten

Als je te zwaar bent, is dat een grote extra belasting voor je hart. Je hart moet immers veel harder werken om al die extra kilo’ s mee te dragen. Ook hebben mensen die te zwaar zijn meer kans op ziekten als diabetes. En diabetespatiënten hebben relatief vaak hartklachten. Daarom is het belangrijk om op je gewicht te letten.

Overgewicht is een risicofactor die voornamelijk het gevolg is van iemands levenswijze. Immers, overgewicht is meestal te wijten aan te veel en te vet eten en aan te weinig beweging. Ook overmatig alcoholgebruik kan overgewicht veroorzaken. Te veel eten en drinken kan ook samenhangen met spanningen en emoties.

Men kan twee soorten overgewicht onderscheiden: het ‘peer-dik’ en het ‘appel-dik’. Bij peer-dik vindt de afzetting van het overtollige vet vooral plaats op de heupen en bovenbenen. Dit vet is moeilijk kwijt te raken, maar draagt nauwelijks bij aan een verhoging van het risico op hart- en vaatziekten. Peer-dik komt vooral bij vrouwen voor en hangt samen met de oestrogene hormonen. Bij mannen komt vaker het appel-dik-type voor, waarbij overtollig vet zich op de romp en bovenbuik concentreert. Dit vet is meestal eenvoudiger kwijt te raken omdat het makkelijker ‘mobiliseerbaar’ is. Het vet uit deze vetweefsels is snel beschikbaar en kan nadat het in de bloedsomloop terechtgekomen is zijn schadelijke werking uitoefenen. Juist daarom verhoogt appel-dikzijn het risico voor hart en vaten aanzienlijk, zoals de laatste tijd uit onderzoek blijkt.

Overgewicht is een vermijdbare risicofactor en is vaak relatief eenvoudig te bestrijden: bijvoorbeeld door iedere dag minstens een half uur te bewegen (dit kan al een goede wandeling zijn), door minder en minder vet te eten en door bijvoorbeeld minder alcohol drinken.

Uw huisarts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie en wat voor u de beste manier is om af te vallen.