Home > Stress

Stress is slecht voor hart- en bloedvaten

Er wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen aggressieve, drukke mensen met een grote werklust en ambitie en tussen ontspannen, rustige mensen die zich niet zo snel druk maken. Het eerste type (ook wel type-A persoonlijkheid genoemd) zou meer stress hebben en daardoor een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het tweede, rustige type (ook wel type-B persoonlijkheid genoemd) heeft minder stress en zou daardoor een minder grote kans op hart- en vaatziekten hebben.

Een direct verband tussen stress en hart- en vaatziekten is moeilijk aan te tonen, maar dat stress slecht is voor hart- en bloedvaten is duidelijk. Maar de oorzaak is waarschijnlijk niet de stress zelf, maar de effecten van de stress. Mensen die langdurig onder druk staan (stress hebben), roken en drinken vaak meer, eten vaak slecht en bewegen vaak weinig. Zo draagt stress op een indirecte manier bij aan het verhoogde risico op hart- en vaatziekten.

Stress is een deels vermijdbare risicofactor, maar de bijfactoren zijn dat zeker! Door de tijd te nemen voor de lunch, kun je goed eten en even ontspannen. Door minder te roken en te drinken blijf je helderder en gaat het werk misschien juist sneller en gemakkelijker. Ook wat vaker de trap nemen of tijdens de lunch een rondje wandelen is goed: hierdoor wordt er weer meer bewogen.