Home > Hoog cholesterol

Te hoog cholesterol is slecht voor hart- en bloedvaten

Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare stof die in ons lichaam onder andere als bouwstof wordt gebruikt. Over vet eten zijn veel misverstanden. Er zijn immers verschillende soorten vet. Zo bevatten pinda’s en vis goede vetten, die juist goed kunnen zijn voor je hart en je bloedvaten. Terwijl gehaktballen, spekvet en bijvoorbeeld mayonaise vetten bevatten die je alleen met mate zou moeten eten. Deze vetten zorgen er namelijk indirect voor dat je kransslagaders dichtslibben.

Cholesterol lost niet op in het bloed, maar moet er wel door vervoerd kunnen worden. Daartoe is het verpakt in kleine bolletjes bestaande uit vet en eiwit, de zogenaamde lipoproteïnen. Met het cholesterol wordt eigenlijk al het cholesterol bedoeld dat verpakt zit in de lipoproteïnedeeltjes, maar de belangrijkste soorten cholesterol zijn:

  • LDL: het ‘slechte’ cholesterol dat zo laag mogelijk moet zijn
  • HDL: het ‘goede’ cholesterol dat beschermt tegen de negatieve effecten van het slechte cholesterol LDL
  • Triglyceriden: vetten die het proces van aderverkalking kunnen versnellen en daarom ook laag moeten zijn

Cholesterol komt op 2 manieren in het bloed terecht: de ene helft van het cholesterol wordt aangemaakt in de lever en de andere helft van het cholesterol wordt opgenomen uit het voedsel in de darmen.

De risico’s van hoog cholesterol

LDL-cholesterol wordt via het bloed naar plaatsen in het lichaam gebracht waar het op dat moment nodig is. Overtollig LDL-cholesterol kan na verloop van tijd echter vernauwingen van de bloedvaten veroorzaken en daardoor weer hart- en vaatproblemen veroorzaken. Daarom wordt LDL ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Triglyceriden kunnen aderverkalking veroorzaken en daarmee ook hart- en vaatproblemen veroorzaken.

Oorzaken hoog cholesterol

Te hoge cholesterol- en triglycerine-waarden kunnen het gevolg zijn ziektes, maar ook van een ongezonde leefstijl. Verzadigde vetten die o.a. in mayonaise en gehaktballen zitten, verhogen het ‘slechte’ LDL cholesterol. Roken verlaagt juist weer het ‘goede’ HDL cholesterol. Weinig bewegen is eveneens ongunstig voor het HDL cholesterol. Door overmatig alcoholgebruik kan het triglyceriden-gehalte stijgen. Naast leefstijlfactoren, kan het cholesterol ook chronisch verhoogd zijn door erfelijke aanleg. De leefstijl heeft hier geen invloed op.

Tot slot kan het cholesterol ook verhoogd zijn door een traag werkende schildklier, door suikerziekte en door nier- en leverziekten.

Behandeling van hoog cholesterol

Te hoog cholesterol gaat niet vanzelf weg en als je het hebt loop je voortdurend een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het cholesterolgehalte kan primair op 2 manieren verlaagd worden:

  1. Eet en leef gezond en beweeg regelmatig
  2. Helpt dit niet, dan kan uw arts cholesterolverlagende medicijnen voorschrijven

Stap 1 van de cholesterolbehandeling: gezond leven en eten

Gezond leven en eten lijkt vaak moeilijk, maar is meestal toch gemakkelijker dan gedacht. Het belangrijkste is dat u:

  • Niet rookt
  • Niet teveel alchohol drinkt
  • Zo min verzadigde vetten eet (dus geen mayonaise, geen gehaktballen of andere voeding waar veel verzadigde vetten in zitten)
  • Minimaal 2 stuks fruit en 2 ons groente per dag eten
  • Meer bewegen: probeer iedere dag 30 minuten te bewegen (een beetje een stevige wandeling is al goed)

Stap 2 van de cholesterolbehandeling: medicijnen

Als gezond leven en gezond eten niet voldoende helpt, dan kan uw huisarts medicijnen voorschrijven. Er zijn verschillende medicijnen die het cholesterolgehalte verlagen, maar de belangrijkste zijn statines en cholesterolabsorptieremmers. Statines pakken de aanmaak van cholesterol in de lever aan. Cholesterolabsorptieremmers pakken de opnamen van cholesterol in de darmen aan. Sinds kort zijn er ook combinatiemiddelen beschikbaar, die gelijktijdig de aanmaak van cholesterol en de opname van cholesterol aanpakken.

Verder zijn er ook fibraten en nicotinezuurpreparaten, maar die worden relatief weinig voorgeschreven.

Als de behandeling op tijd gestart wordt in combinatie met een goede controle van eventuele andere aanwezige risicofactoren, kan verergering van de aderverkalking worden tegengaan. Hiermee wordt het risico op hart- en vaatziekten verlaagd.